2009. március 30., hétfő

Brokkoli krémleves

Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 fej zöldség zöld
1/2 fehér paprika
1 gerezd fokhagyma
1/2 zeller
1 fej brokkoli
1 ek. liszt
delikát, bors
1/2 kispohár tejföl ( kb. 2 ek )


A vöröshagymát apróra vágjuk és kicsit pirítjuk kevés olajon, utána a répát is karikákra vágva. A többi hozzávaló zöldséget is beletesszük, kicsit dinszteljük. Ízesítjük delikáttal, borssal.
Amikor megpuhult , akkor teszek bele 1 evőkanálnyi lisztet és jól összeforgatom.
Vízzel felengedem és főzöm tovább. Amikor kész, akkor ezt rúdmixerrel összeturmixolom.
Amint teljesen megfőtt, akkor a tejfölre szedek egy kis levest, elkeverem és beleöntöm a levesbe (így nem csapódik ki látványosan a tejföl).
Összeforralom és már készen is van a csoda finom brokkoli krémleves. Egy próbát megér, mindenkit biztatok, hogy készítse el.

Kisfiam nemrég evett ilyet a nővéremnél. Persze meg sem akarta kóstolni, hiszen furcsa zöld színe volt. Elértük, hogy megkóstolja és annyira ízlett neki, hogy nekem már alig hagyott (nem baj). Kérte, hogy főzzek itthon is olyan finomat, mint a nővérkém.
Megfőztem és Kittinek is nagyon ízlett. Most már csak Krisztit kell meggyőznöm, hogy kóstolja meg és utána döntse el, hogy szereti-e és ne már ránézésre.

Tömény, kiadós leves, tele vitaminnal, ami ugye főleg télen jól jön. Nagyon könnyen és gyorsan elkészül, kb. 20 perc alatt.
Nyáron lehűtve is fogyaszthatjuk.
A brokkoli sok A és C vitamint tartalmaz, antioxidáns hatású és koleszterinszint csökkentő.

2009. március 19., csütörtök

Tésztasaláta

Megfőzzük a 1/2 kg tésztát, ami lehet durumtészta, kagylótészta, orsótészta vagy bármilyen.

Csinálunk franciasalátába való öntetet:

1 tubus majonéz
dupla mennyiségű tejföl
kevés mustár, cukor.


Több változata is van:


1.) Ez a durumtésztás saláta (főzés után nem öblítjük le a tésztát, hanem csak egy kis olívaolajat forgatunk bele), sonka, zöld húsú és sárga húsú kaliforniai paprika csíkokra vágva (akár piros húsúval is variálhatjuk), paradicsom karcsú gerezdekre vágva.

Öntet: majonéz, joghurt, mustár, kevés porcukor, citromlé, ebbe jönnek a zöld fűszerek: oregáno, bazsalikom, petrezselyem (természetesen szárított is jó). Ha ez nincs, akkor természetesen nagyon jó bele a Pizza fűszerkeverék.
Ezt az Andrea barátnőm készítette el - nagyon finom.

2.) mexikói zöldségköret, 10 dkg sajt, 10 dkg sonka

3.) francia saláta, paradicsom, (esetleg vastaghúsú paprika is mehet bele)lila hagyma, uborka, főtt tojás felkockázva.
Ezt a sógornőmtől tanultam, nagyon finom. Grillezéskor mindig ez volt a köret.

4.) kukorica, gépsonka, 3 szál újhagyma

5,) 20 dkg sonka, 3-4 csemegeuborka, 1 piros kaliforniai paprika, csipetnyi őrölt bors, kevés ketchup

2009. március 8., vasárnap

Joghurtos muffin - citromos vagy kakaós

Hozzávalók:


15 dkg cukor
1 tojás
12,5 dkg olvasztott margarin
25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1,5 dl tej
1 pohár joghurt ( 1,5 dl joghurt )

Elkészítés:

A tojást, a cukrot kikeverem, utána beleöntöm az olvasztott margarint, a tejet és a joghurtot. Elkeverem és a végén hozzákeverem a lisztet, sütőport és a szódabikarbónát.

Az egyik adagot 1 citrom reszelt héjával ízesítem, a következő adagot pedig 1-2 evőkanál kakaóporral.

Ezt a receptet a nővéremtől kaptam és nagyon bevált.

2009. március 5., csütörtök

Kakaós muffin ( csokis muffin vagy citromos )

Hozzávalók:

6 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
25 dkg cukor
30 dkg liszt
2 dkg kakaópor ( 1 ek. )
1 csomag sütőpor
2,5 tej


Elkészítés:

A tojást a vajjal és a cukorral habosra keverem, utána hozzáadom a tejet, a lisztet, sütőport és a kakaóport.
A következő adagot 1 citrom reszelt héjával ízesítem a kakaó helyett.
Közepes hőfokon megsütöm, 12 db muffin lesz belőle.

Ezt a receptet a sógornőmtől kaptam, szeretjük.