2010. március 9., kedd

Aranygaluska vaníliamártással




Nagyon finom az aranygaluska vaníliamártással ezért érdemes elkészíteni. Igaz, hogy egy kicsit időigényes, éppen ezért csak akkor kezdjük bele, ha van legalább 2 órahosszánk rá.

Hozzávalók nagy tepsihez és nagy családhoz:

Tészta:
1 kg liszt (keverhetjük teljes kiőrlésűvel)
/vagy 0/5 kg finomliszt+0/5 kg rétesliszt/
5 dkg élesztő
4 tojássárgája
6-7 dl tej
10 dkg olvasztott margarin v. olaj
10 dkg cukor
csipetnyi só

Hintés:
40 dkg darált dió
30 dkg cukor
15 dkg margarin v. olaj

Először kovászt készítünk 1 dl langyos tejből, 1 ek. cukorból és az élesztőből. Utána ezt beleöntjük a lisztbe, cukorba a langyos tejjel és az olvasztott margarinnal együtt és dagasztjuk a tésztát.
Utána jön a kelesztés. Én kelesztőtálban szoktam keleszteni, amit lezárok és langyos vízbe beleállítok. Amikor megkelt a tésztánk, akkor kétféleképp lehet elkészíteni a galuskákat.

1. Lisztezett deszkára kiborítjuk a tésztát és kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és a tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk egy kis olvasztott margarinnal és utána megszórjuk a cukros dióval.
Utána a maradék tésztát is kiszaggatjuk és az első réteg tésztára helyezzük, amit megint meglocsolunk olvasztott margarinnal és meghintünk a maradék cukros dióval.

2. Olajos kanállal rögtön a kelesztőtálból a kikent és lisztezett tepsibe szaggatjuk a tésztát és meghintjük cukros darált dióval. Én így szoktam elkészíteni.

Ezt néha a Jugó kifli receptje alapján készítem el, csak kevés sóval.









Újrakelesztjük a tésztánkat a tepsiben (én a konvektorra helyezem rá mindig), addig a sütő is kellőképpen felforrósodik és végül megsütjük. Ezután már csak azt kell megvárnunk, hogy egy kicsit meghűljön és boldogan elfogyasszon a család.

Amíg sül az aranygaluskánk, addig elkészítjük a vaníliamártást.


VANÍLIAMÁRTÁS nagy családnak:

1,5 liter tej
6 tojássárgája
15 dkg cukor
2-3 ek. liszt
3 cs. vaníliás cukor
3 dkg margarin

A tojássárgákat kikeverjük kb. 2 dl tejjel, a cukorral és a liszttel. Így biztosan nem lesz csomós.
A többi tejet felforraljuk és beleöntjük ezt a tojásos keveréket. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ne forrjon, mert a tojássárgája csomós lesz és nem igazán jól néz ki benne.
Vegyük le a tűzről, amikor elkészült és keverjük bele a margarint, ez lágyítani fogja az ízét.
Ha kihűlés közben túlzottan besűrűsödne, akkor tejjel vagy tejszínnel hígíthatjuk.

Egyszerűbb mártás: vaníliás pudingot főzünk hígabbra a megszokottnál.









Jó étvágyat!



2 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon guszta!! Én is imádom, köszi hogy eszembe juttattad már nagyon régen volt nálunk. Nagyokat nyelek itt most és szemezek vele egy kicsit még.:)

Mária írta...

És nagyon kívánatos volt ám!
Tudod, amikor már meg lehet érezni az illatát, amikor kisül, amikor már alig várjuk, hogy meghűljön annyira, hogy ehessük már végre...
Azért is tettem fel minél több fotót, mert elég jók lettek és már ez is elég ahhoz, hogy legyen kedvünk elkészíteni újból és újból, sőt van, akinek életében először. Drukkolok nekik, hogy minél finomabbra sikeredjen és szó szerint finom emlék legyen a család, megvendégeltek számára.
Nálunk is régen volt már elkészítve, épp ideje volt. Mindig rájövök ilyenkor, hogy a dióval mennyire harmonizál a vaníliamártás íze.